18-05-09

Kunstenaar PIETRO ZAZZETTA

Pietro Zazzetta

 

 

‘Op weg naar de kennis van het zijn en van zijn lot’

 

 

De schilderkunst van Pietro Zazzetta – gediplomeerd aan de Academie voor Mooie Kunsten te Rome – vertaalt zich in een verscheidenheid aan composities, die hij tot stand brengt als een heldere tekening. Hierin schemeren de nauwkeurige regels van de grootmeesters uit het verleden, met een realistische benadering van het element en surrealistische van het geheel.

 

Deze surrealistische, metafysische en figuratieve kunst bepaalt het samenbrengen van diverse elementen – objecten die menselijke en analoge gelijkenissen vertonen, het verval van de beschaving en leefomstandigheden – die u aanzetten tot het zoeken naar verborgen waarheden, tot de kennis van het zijn en van zijn lot.

 

Zijn schilderijen, een creatie op olieverf (met bas-reliëf en vele andere technieken), geven blijk van een rijke fantasie, een aanzienlijke artistieke gevoeligheid en een chromatische uitdrukking die samen een hoge esthetische waarde verlenen aan de kunstwerken. Overigens vallen andere elementen op, zoals: de frisheid van inspiratie en uitdrukking, een modern begrip van het symbolisch voorwerp, de verhoudingen tussen de relatieve en absolute werkelijkheid en een overweldigende helderheid. Ze versterken de kracht van de beelden en verheffen het geheel tot een metafysische dimensie.

 

Pietro klaagt (zonder te wanhopen) de wanorde aan en de tegenstellingen van onze huidige samenleving, en geeft uiting aan zijn zorgen voor de toenemende vernietiging van natuur en  milieu. Het ecologisch thema wordt uitgedrukt met volgende beelden: naakte en gebroken oude bomen waaruit menselijke handen tevoorschijn komen, smekend om liefde, naakte vrouwen die symbool staan voor het leven en aanhoudendheid van het leven, en enkele bloemen symbolen voor hoop.

 

De kunstenaar nodigt u uit om de natuur, het ‘leven’ waar de mens op aarde niet zonder kan, te beschermen. Zazzetta’s kunst, actueel en authentiek, wordt gekenmerkt – bovenop de stevige structuur en bijzondere chromatiek – door een dominante ruimtelijkheid, door het zoeken in de diepte naar de vibratie van de geest en door het opwakkeren van het geweten van de hedendaagse mens, overschaduwd door de technologische vooruitgang en drukkende consumptiemaatschappij.                                                                                  (Franco Greco)

 

 

Pietro Zazzetta is geboren in San Benedetto del Tronto (AP) in 1934, waar hij nu nog woont en zijn beroep als kunstenaar uitoefent. Hij behaalt zijn diploma in de “Academia Belle Arti” van Rome in 1957 en in 1962 verhuist hij naar Canada. In Toronto wordt hij een referentiepunt van het artistiek en cultureel leven. Naast schilderkunst houdt hij zich bezig met grafische- en beeldhouwkunst.

 

Dichters en kunstcritici (John Goldfarb) van internationale faam hebben belangstelling getoond voor zijn werken, die tentoongesteld zijn geweest in het museum van Moderne Kunst te Ottawa (Canada) en in dat van Grafische Kunst te New York, en waarmee hij talrijke erkenningen en prijzen behaalt. In 1982 keert hij terug naar Italië waar hij een surrealistische en metafysische schilderkunst ontwikkelt. Pietro Zazzetta stort zich in het nationaal artistiek leven door deel te nemen aan tentoonstellingen, revues en wedstrijden.

 

Atelier in Via Palestro, 30 – San Benedetto del Tronto – Tel 0735/58816482182

08:54 Gepost door Per il comitato in CULTURA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.